Alex Shop

Modle za KUVANJE JAJA

Set za kuvanje jaja bez ljuske

Koliko ste jaja do sada bacili i koliko živaca potrošili u pokušajima da skuvate savršeno jaje sa kojeg ljuska
sklizne bez muke i nereda? Znam da ja jesam i to mnogo! Posle prekipelog mleka, u kuvanju me najviše
može iznervirati pola belanceta zalepljenog na ljusci, pogotovo ako su kuvana jaja bila planirana kao deo
posluženja.
Ako ste bar jednom na pretraživaču kucali „kako lako oljuštiti kuvana jaja“ sigurno ste naišli na mnogo
različitih saveta i metoda. Evo zbirke svih dobrih starih fora, ali i jednog poptpuno inovativnog načina da
vam kuvano jaje uvek ispadne savršeno! Ali, da krenemo ispočetka…

Da li je važno kakva jaja biramo?

O da, jeste! Dobro znamo da su sveža, domaća jaja najbolja opcija za ishranu. Ali, ukoliko nam je bitno
da se lepo i lako oljušte, onda je mnogo bolje zameniti ih onima iz marketa, i to ne baš najsvežijim. Jaja
koja su provela desetak dana u frižideru lakše će se odvojiti od ljuske nakon kuvanja od onih svežih.
Znam, ne zvuči baš primamljivo, ali radio posao.

Da li je važno kako kuvamo jaja?

Ako ste pomislili „kakva je filozofija skuvati jaje, to i dete ume“, i jeste i niste u pravu. Zaista,
jednostavnijeg recepta nema, dva sastojka: voda i jaje, jedno lonče, ringla i završen posao. Ali kako je
onda toliko teško skuvati ga tako da se lako oljušti. Da li postoji neka caka? Iskusni kuvari otkrili su nam
nekoliko. Za početak, nikako nemojte stavljati jaja u hladnu vodu, već sačekajte da provri, a zatim uz
pomoć kašike pažljivo spustite jaja u kipuću vodu. Da bi se ljuska lakše odvojila od jajeta u vodu možete
dodati malo sode bikarbone. Drugi trik je da u kipuću vodu dodate kašiku sirćeta i kašičicu soli. Ipak, svi
ovi magični sastojci ne mogu nam garantovati da će se jaje lako ljuštiti.

Stigli smo do pitanja nad pitanjima: kako oljuštiti kuvano jaje a da ono ostane čitavo?

Jedno od najčešće koriršćenih taktika jeste metoda brzog hlađenja. Nakon kuvanja, jaje se iz kipuće vode
prebaci u ledenu vodu, nagla razlika u temperaturi odradi svoje (znate već, fizika za sedmi osnovne: tela
se na toploti šire a na hladnoći skupljaju…), jaje se smanji, odvoji od ljuske i olakša proces ljuštenja.
Međutim, neka jaja umeju da prkose zakonima fizike, pa u praksi ovo nije baš 100% uspešno.
Drugi često spominjan način je da se jaje kucne sa gornje i donje strane, a zatim položi na dasku i uz
lagani pritisak okreće napred nazad. Uz pritisak ruke sa jedne strane i čvrste površine sa druge strane,
jaje se sabija, ljuska jajeta puca, i trebalo bi da je lakše oljuštiti ga. Ipak, za ovaj metod treba imati i malo

prakse jer nije baš tako jednostavno ne oštetiti jaje dok ga pritiskamo i vrtimo. Kome još prija rad pod
pritiskom!?

Jedna od novijih ali vrlo popularnih metoda jeste samoljuštenje u tegli. Kuvano jaje treba kucnuti na par
mesta, ubaciti ga u teglicu i zatvoriti. Zatim treba snažno mućkati teglu (zamišljajte da pravite koktele i
muć-muć-mućkajte), a kada je otvorite jaje bi trebalo da je nekom magijom potpuno oljušteno. Ipak, ovo
zvuči mnogo zabavnije nego što jeste. Osim što ne radi baš najbolje, ostavlja za sobom i mnogo
nepotrebnog nereda. U prevodu, bolje da je ono stvarno bio koktel.

Postoji način?

Ipak, postoji jedan način da kuvano jaje uvek ispadne savršeno. Kad kažem uvek, mislim baš uvek!
Nebitno je da li je sveže ili ne, da li vodi za kuvanje dodajemo čarobne sastojke i na koji način ga ljuštimo.
Zapravo, savršeno kuvano jaje kuva se bez ljuske. Mislite da se šalim? Ni najmanje! Nedavno sam otkrila
fantastične spravice za kuvana jaja, silikonske modle koje menaju ljusku. Kako ovo čudo
funkcioniše? Jednostavnije od svih gorepomenutih metoda: razbijemo jaje, izlijemo ga u silikonsku
modlu (nevaljala ljuska ide pravac u kantu), zatvorimo je i spustimo u kipuću vodu. Nakon par minuta
kuvanja, modlu otvorimo i jaje istisnemo na tanjir – glatko, oblo, savršeno! A najbolje od svega je što
ovo nije neka skupocena spravica, već sasvim jednostavna i izuzetno jeftina sitnica koja zaista može
olakšati život, ili bar pripremu doručka.

Možete nas kontaktirati i poručiti putem instagrama ili facebooka.